Hoe kan Medical Taping de hooikoortssymptomen verlichten?
Om te begrijpen waarom taping hooikoortsklachten kan verminderen, is het belangrijk te weten hoe hooikoortssymptomen ontstaan.
Hoe ontstaat hooikoorts?
Bomen, grassen en planten geven stuifmeel af, ook wel pollen genoemd. Deze pollen worden door de lucht verspreid, waardoor onze luchtwegen ermee in contact komen. Ons lichaam vormt van nature antistoffen tegen deze pollen, maar bij mensen met hooikoortsklachten reageert het lichaam extra heftig. Er is dan sprake van een allergie.
Pollen zitten in de lucht van januari tot en met november. Gelukkig zijn de meeste hooikoortspatiënten alleen allergisch voor de pollen van een specifieke plantensoort. Zij hebben dus niet het hele jaar last van hooikoorts, maar alleen in de maanden dat deze soort bloeit.
In Nederland ontstaan hooikoortssymptomen voornamelijk door de pollen van berken en grassen. Daarom hebben de meeste mensen in het voorjaar last van hooikoortssymptomen. Benieuwd naar de intensiteit van jouw hooikoorts vandaag? Tegenwoordig kan je met behulp van zogenoemde pollenkalenders en hooikoortsradars makkelijk nagaan welke pollen in de lucht zitten.
Welke hooikoortssymptomen zijn er?
Doordat bij hooikoortspatiënten het lichaam allergisch op stuifmeel reageert, gaan de slijmvliezen extra slijm produceren. Een verstopte neus, loopneus en niesbuien zijn het gevolg. Daarnaast zijn jeukende, rode en tranende ogen, maar ook benauwdheid en vermoeidheid veelvoorkomende symptomen. Sommigen hebben last van extreme hooikoortssymptomen en krijgen zelfs koorts.
Hoe werkt een allergische reactie in het lichaam?
Bij hooikoorts is er eigenlijk sprake van een overreactie van ons afweersysteem. Mensen met hooikoortsklachten hebben in verhouding te veel T-helpercellen 2 ten opzichte van de T-helpercellen 1 in hun lichaam. De dominantie van de T-helpercellen 2 zorgt dat ze net iets sneller dan normaal reageren. Ook op onschuldige stoffen zoals pollen. De eerste keer dat ze in aanraking komen met een stuifmeelkorrel, maken ze het antilichaam IgE aan. Dit IgE hecht zichzelf daarna aan andere cel-soorten, namelijk mastocyten en basofielen. Elke volgende keer dat het lichaam met stuifmeelkorrels in contact komt, gaan de IgE’s op die cellen zich met elkaar verbinden. Gevolg? De cellen laten stofjes vrij zoals histamine. Histamine zorgt er vervolgens voor dat bloedvaten wijder worden en makkelijker plasma doorlaten. Dat veroorzaakt de typische hooikoortsklachten als tranende ogen en een loopneus. Histamine veroorzaakt ook een samentrekking van de gladde spiercellen in de longen. Dit verklaart onder andere de benauwdheid die tot de (extreme) hooikoortssymptomen behoren.
Waarom helpt ‘hooikoorts-tape’?
In onze huid bevinden zich allerlei sensoren. Deze registreren zaken als temperatuur, druk en pijn. Kinesiotape, zoals CureTape®, prikkelt de huidsensoren. Deze geven dan signalen af aan onze hersenen. Het brein bepaalt vervolgens wat er moet gebeuren en stuurt signalen terug. Bijvoorbeeld dat de spierspanning verlaagd moet worden en de doorbloeding verhoogd dient te worden.
Dit positieve effect van Medical Taping bij hooikoorts, kunnen we opsplitsen in twee soorten verklaringen: segmentaal en mechanisch. Hieronder gaan we dieper in op deze twee verklaringen.
Segmentale verklaring voor de mogelijke werking van hooikoorts-tape
Een verklaring voor de positieve resultaten van taping bij hooikoortssymptomen is de prikkeling via de huidsensoren die een segmentale relatie hebben met de longen en het immuunsysteem. De reflexzones van de longen in het bindweefsel liggen met name thoracaal op de rug. De sympathische innervatie (zenuw aansturing) voor de longen liggen in de segmenten Th2-Th5.
De aansturing van het parasympatische zenuwstelsel verloopt via de tiende hersenzenuw (nervus vagus). Deze belangrijke hersenzenuw ontspringt uit de hersenstam en vertakt zich vanaf dat punt naar onder andere vitale organen in het lichaam. De behandeling met tape voor hooikoorts bestaat uit segmentale ondersteuning door een dorsale rugtape die wordt aangebracht in dit longgebied. Een mogelijke verklaring van verminderde klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt tot “rust”.
Mechanische verklaring voor de mogelijke werking van hooikoorts-tape
In de literatuur wordt gesproken over de grote rol die de bindweefselvliezen (fascia) spelen bij de immunologische afweer. Deze vliezen vormen een netwerk dat door het gehele lichaam loopt. Een verstoring in dit netwerk kan klachten geven waardoor spanningsverschillen ontstaan. Het lichaam kan deze spanning zelf oplossen, maar meestal is er een behandeling nodig voor een sneller herstel van de balans.
Fascia bevat veel sensoren. Met het aanbrengen van tape op de huid, wordt er een sensorische prikkel aan de fascia gegeven, waardoor een andere spanning ontstaat; het bindweefsel komt tot rust. Dit heeft dan weer een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor de allergische reactie op stuifmeel, en dus de hooikoortsklachten, minder heftig zal zijn.
Men vermoedt dat de prikkeling van de huidsensoren en/of de veranderende spanning van de fascia invloed heeft op het IgE en daardoor indirect op het vrijkomen van histamine.